Instagram

Follow Us

Image Alt

Работата на актьора върху текста и персонажа

Работата на актьора върху текста и персонажа

За работилницата

В този онлайн клас ще ви въведем накратко в основната театрална терминология и етапи от подготовката на всеки актьор върху ролята, която му предстои да изиграе на сцената или пред камерата. Как да анализирате действията и мотивите на персонажа си и как да изградите интересно и пълнокръвно сценично присъствие са само част от точките, с които ще ви запознаем. И не на последно място, ще имате възможността да се учите от двете страни на творческия процес върху ролята - актьорът и режисьорът.

Задача за участниците: На края на видеото ще бъде предложен кратък монолог, върху който желаещите могат да упражнят на практика насоките и съветите от изгледания материал. Запишете вашия монолог и го споделете в специално създадената Фейсбук група. Денислав и Ясен ще са на ваше разположение да обсъдите резултата и да получите градивен коментар на база на вашата работа.

Кога: 15ти Юли
В колко:
10 часа Част 1 - режисьорът
14 часа Част 2 - актьорът
Къде: Facebook Live
Включете се на живо!

Денислав Янев

Докато е учил в езиковата гимназия „Митрополит Андрей“, две години е бил координатор и преводач на международния фестивал „ Вълшебната завеса”, а след това и на „Режисура за драматичен театър” в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Работил е по текстове на Г. Господинов, М. Дюрас, Г. Г. Маркес, У. Шекспир, Ф. М. Достоевски и др. Асистент–ръководител на ателието по спомени и сънища „I remember, so I am” в института Гротовски във Вроцлав, Полша. За него театърът е резерват за изчезващи ценности и в него ние, извадени от забързаното ежедневие и криминалните новини, можем да открием или да си припомним какво е да си Човек!

Ясен Атанасов

А ето и какво споделя Ясен с вас: „Казвам се Ясен и в момента се надявам да завърша втората си година като студент в Натфиз в класа на проф. Ивайло Христов. В свободното си време около сесията мисля къде да се разпределя през лятото, защото не ме свърта на едно място. В по-мащабен план – търся се всеки ден, че даже и серии излязоха по този повод.“ Още от малък Ясен се е насочил към киното. Ако преди десетина години сте гледали постановката „Страхотни момчета“, има голям шанс да сте го зървали на сцената! А през 2017-та изживява едно страхотно приключение из България, а именно уеб сериалът – „Да се изгубиш нарочно“.