Instagram

Follow Us

Image Alt

Калиграфия

Калиграфия

за работилницата

Мини лаборатория по калиграфия. Представяме ви нещо малко по-екзотично!
Японска Калиграфия!

Какво е първото нещо, за което се сещате, щом чуете ``калиграфия``?
Първото нещо, което изниква в моя ум, е умението да откриеш своят вътрешен мир чрез изкуство. От стари времена калиграфията е била начин хората да се докосват до божественото и да превръщат хаоса вътре в себе си в космос. Аз не вярвах на японците относно това предание, но щом опитах сама, разбрах, че е истина. Японската калиграфия е изкуство произлязло още в древността. Тя се характеризира с изписване на японските йероглифи ``канджи`` или така наречените букви ``мори`` с мастило, върху оризов лист хартия. Има два стила на изписване- бърз и бавен. Аз ще се радвам да ви покажа и двата. В японската калиграфия има няколко правила, които е задължително да се знаят, но тях ще ви разкрия по-късно. На тази работилница ще ви покажа как да използвате японска четка за калиграфия и да се потопите в източната култура, както митовете и легендите, които я съпътстват, научавайки начините на изписване на йероглифи и вашите собствени имена с мастило върху оризова хартия.

Ще имате възможноста да се включите в мини работилница по калиграфия. Тя е отворена за всички желаещи и ще се проведе два пъти, очаквайте повече детайли кога и къде в програмата на фестивала.

 Аделина Кръстева

Изкуството винаги е било огромна част от живота ми. Опитвам се да го открия и да го приложа във всичко, което правя. Така открих и страстта си към калиграфията, в мига, в който потърсих изкуството в изучаването на японски език. Занимавам се с преподаване на калиграфия от 2 години. Взимала съм участие в много ивенти, организирани от японското посолство и преподавам в училище. Калиграфията не е главното нещо, с което ще се занимавам в бъдеще, но е главното нещо, което ми носи спокойствие и мир, за да преследвам мечтите си без страх и притеснение.